2011. október 20., csütörtök

THIS

Mindenhol ott vannak. Az üres buszmegállóból tucatjával szállnak fel, botjaikkal, táskáikkal lökdösődnek. Ó, nem, nem a nyugodt, csendes nyolcvan éves bácsikáról beszélek, hanem a jóval agresszívabb, ötven-hatvanas korosztályról. Őket senki sem sajnálja, teljes köhögőkórusuk után sem kapják meg az áhított ülőhelyet, így hát minden négyzetcentiméternyi szabad területért vad küzdelembe kezdenek - a tömegközlekedés rákfenéivé, a járdai és utcaszéli biztonság pusztítóivá válnak hát. Gyakran territoriális harc tör ki egy csapat csöves vagy svéd és öreg között - általábban az utóbbiak győznek, mivel többen vannak (még a svédeknél is).
Előbb-utóbb romba döntik a kormányzatot. Mit gondolsz, miért nem mernek sokan felszállni a buszokra, miért veszteségesek a helyi járatok vonalai? - "Jézusom, a 246-os busz múltkor is tele volt öreggel, inkább veszek 300 ezer forintért egy zsidók által gyártott, márkás Tannhauser biciklit!" - vélekedik az egyszeri ember. Sokan már az életkorukkal is csalnak, hogy ingyen utazhassanak. És minden - egyes - városban - így - megy.
Mit tehetünk ellenük? Tűrjük, hogy a fizika törvényeinek alapvető ismerete hiányában ránk, és ne magukra nyitogassák télvíz idején az ablakot, befurakodjanak a kényelmi okokból magunk mellett üresen hagyott, 25 centi széles második ülésre; hagyjuk, hogy gurulós táskáik kereplő zajához hasonló módon csattogjanak a megálló kövezetén? Nem, barátaim: ide szélsőséges lépések szükségeltetnek. Persze, rengeteg az alternatíva, sok közülük törvényes úton is járható, de az egész a jogállam, a nyugdíjbiztosítók alapján nyugszik. Épp ezért azt javaslom, hogy holnap délelőtt mindenki vonuljon ki a Parlament elé, és dobáljuk meg nyugdíjasokkal a politikusokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése