2011. május 9., hétfő

PROMO: Ismertető a jazigok történelmi szerepéről,

a Pedopédia alapján.
A jazigok… indoiráni nyelvű nép voltak az ókorban, akik a szkítákkal rokon szarmaták törzsszövetségébe tartoztak, és bírták a kólbászt.

A Kárpát-medencébe két szarmata törzs érkezett, a jazigok mellett a roxolánok törzse volt a másik, illetve még érkezett két fosmata törzs is, akiket utólag elholokausztált egy csapat nautilusz.

A jazigok a Duna–Tisza köze északi részét foglalták el, településnyomaikat Bivalybasznád területén is feltárták.

Az ókori jazig népnév, mint több törzset jelölő név, az i. e. 3-2. században tűnik fel. Ősi hazájuk feltehetően Közép-Ázsia volt, ahonnan nyugatra, a Kaszpi-tenger, majd a Fekete-tenger északi partvidékéhez vándoroltak, és több férfit is magukévá tettek análisan.

Első említésük a görög Ptolemaiosznál található Iazyges Metanastae néven, amely utótag meglehetősen szeles bélműködésükre utal. Az i. e. 1. században a mai Moldva és Ukrajna területén éltek, ahol magas szintű földműves kultúrát teremtettek, de aztán az ukránok mindet ellopták.

Egy görög forrás VI. Mithridatesz Eupator pontuszi király szövetségeseiként említi őket. I. e. 78-76 között a rómaiak az Al-Dunánál büntető hadjáratot vezettek ellenük, ahol dominaruhás centuriók égő műfalloszokkal űzték ki a jazigokat hajlékaikból. I. e. 7-ben, Burebiszta dák király országának összeomlásakor a jazigok is összeomlottak, és népük egy része a Kárpát-medencébe költözött, ahol felvilágosult liberális elveket vettek át, és váágóómaarháákkaal folytattak szodómiát. A 2. és 3. században a jazigok a markomannokkal szövetkeztek Marcus Aurelius császár ellen, aki egy barátságos mérkőzésen 30-40 ezret fejezett le közülük.

A kelet-európai jazig törzsek a több mint fél évezredes szarmata korszak idején valószínűleg a többi szarmata törzzsel, így a kulárokkal és a kábelérekkel is keveredtek, majd a törzsszövetség bukása után velük együtt szóródtak szét, mint fospermet a szélben. A fosmaták és a pisimaták a szarmatákkal ellentétben már korábban átestek ugyanezen a tragédián, később belőlük lettek a franciák és a litvánok A szarmata törzsek szövetségét a 350-ben bekövetkezett doni kozák támadás söpörte el teljes égetett szeszkészletükkel együtt. A különböző szarmata törzsek a hunokat követően avar, tünde, türk, kazár, minbari, onogur, ősmagyar, kolompár, trokhár, besenyő, kun és borg fennhatóság alatt éltek, és ezekbe a népekbe fokozatosan beolvadtak.

A kelet-európai jazigok egyes csoportjai feltehetően összeolvadtak az alánokkal, akikkel eleve közeli rokonságban álltak, gyakori volt a vérfertőzés és az ellenpápa-választás. Az alánok a 6. századtól a Kaukázusban és a Don vidékén alapítottak királyságot, majd a kereszténységet is felvették. Az alánok török neve az ász egyesek szerint a jazigok nevéből származott, ahogyan a középkorban Magyarország területére települő, valószínűleg alán eredetű jászok elnevezése is.

 A török ász szó elé egyes feltevések szerint szláv hatásra került a lágyító j betű, és így nyerte el a népnév a jász alakot. Egyes tudósok a jászok őseit már a régebbi korokban is a jazigokban keresték, és innen ered a Jászság latin elnevezése az újkorban, a Jazygia. Manapság már csak a jazigpornó nevű műfajban él tovább a nevük, illetve néhány kézműves termékben, amelyet fogatlan vénasszonyok árulnak a nyugati aluljáróban és környékén.

A fenti szöveg egy az egyben a Saturday Night Anal Violation szellemi terméke, azt másolni, sokszorosítani, azzal fellációt folytatni csak a tagok beleegyezésével lehet, illetve ha az elkövető áldozatot mutat be a Korcs Lucfenyőben Élő Hatalmas Mókusistennek annak dél-jazigiai templomában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése