2010. július 19., hétfő

Egy kis politika

Ez indított fel arra, hogy kicsit véleményt nyilvánítsak, különösen a végső konklúzió (erről a végén még külön). A megosztásért köszönet annak az anonim faszbuk ismerősnek, aki lájkolta ezt. Direkt nem lesz "további rozsomákok", hogy mindenki végigolvassa, akarva-akaratlanul.
Miről is van szó? Van egy, magát jobboldalinak nevező kormányunk, egy pontyfejű miniszterelnökkel, aki mindenféle médiatörvényekről zagyvál, ami elméletileg (amiatt a kis, sajtó- és véleményszabadságot érintő passzus miatt) legjobb esetben is csikargatja az "Alkotmány" (1948-as, többszörösen módosított = nagyjából azokra a tengeri hajókra emlékeztet, amin több a toldozás-foldozás, mint az eredeti anyag, és már süllyedőfélben vannak) felszínét... De mire föl?
Van egy kis hasonlat (még egy): mit is csináltak a szlovákok, mikor iszonytató gázban voltak? Minket fasisztáztak, és talán még a többség emlékei közt élénken megvan az a pillanat, amikor egyszerűen kihajították köztársasági elnökünket (aki nagyjából olyannak kellene, hogy legyen, mint a zászló: nemzeti szimbólumnak). Mire is föl? Egyrészt bunkók, ez tiszta. Másrészt.... Kezditek már kapizsgálni? Akkor igen nagy gáz volt a házuk táján.
Van egy olyan halvány lila sejtésem, hogy itt is valami gáz van, amit nem akarnak elmondani. Ez több dolog is lehet (ez, persze, az utolsó írásjelig spekuláció): az egészet arra alapozom, hogy bizony a politikusoknak nem kenyere a folyékony igazmondás. Tehát: a) a maszopos előző kormány kicsit több üres zsebet hagyott a költségvetés nagykabátján, mint azt sejtjük. b) Az EU és az IMF kicsit még jobban összerúgta a port Orbánékkal. d) Valaki (nem tudom, ki) diktatúrára készül, és ezért van szükség az - általános értelemben vett - szólásszabadság korlátozására.
Ismétlem, ez mind agymenés. Ha esetleg holnapra valami ukrán lepratelepen ébrednék a közvetlen környezetemmel együtt: hát, önszántamból mentem oda, nem igaz?
De a lényeg az, hogy - saját példámon bizonyítva - csökken a morál, a parasztok nem termelnek, az ipar még úgyse, ráadásul a nyersanyagokat is a lehető legalacsonyabbra állította az Égi Játékos. A békeidő mindjárt lejár, és elég kicsi az esélye, hogy mi nyerjük az első összecsapást.

Még egy közbeszúrt gondolat, amire az elején utaltam: amúgy a magyaroknak nem ugyanúgy le kéne szarniuk, mit ír Orbánról a Washington Post, mint ahogy ők leszarnak minket? Ez pedig csak egy ötlet volt, amivel megpecsételem fantazmagóriám levélborítékát.

Na, ennyi, keep on trollin'.

4 megjegyzés: